Titlu

Vadim Brînzan: Acest proiect va asigura competiții mult mai mari pe piața energiei electrice și va conduce la prețuri și tarife mai mici pentru cetățeni
09/26/2019 - 14:55

„Este un privilegiu să particip la semnarea Acordurilor pentru Proiectul de dezvoltare a sistemului electroenergetic, care va contribui la realizarea interconectării asincrone a rețelelor de energie electrică din Republica Moldova și România prin construcția, echiparea și punerea în funcțiune a liniei electrice aeriene Isaccea-Vulcănești-Chișinău de 400 kV și a stației Back-to-Back aferente”. Declarația a fost făcută de către ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, la ceremonia de semnare a Acordurilor de Finanțare între Republica Moldova și Asociația Internațională de Dezvoltare și a Acordului de Grant dintre Republica Moldova, Î.S. Moldelectrica și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind proiectul  de interconectare a rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România.

Valoarea totală a proiectului este de 261 milioane de euro. O parte din resursele financiare necesare pentru implementarea acestuia sunt acoperite din contul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Băncii Europene de Investiții (BEI), dar și o parte din contul Băncii Mondiale prin intermediul Agenției Internaționale de Dezvoltare, care au oferit o sumă în valoare de 61 milioane de euro împrumut și o parte de către Uniunea Europeană, sub formă de grant, în valoare de 39 940 000 euro.

Potrivit ministrului Vadim Brînzan, proiectul va asigura o competitivitate mai mare pe piața energiei electrice și, în consecință, va conduce la stabilirea în mod competitiv a prețurilor.

„Experiența UE a arătat că piața veritabilă a energiei electrice este cel mai important instrument capabil să asigure tarife mai mici pentru consumatorii finali. Tarifele corect stabilite pot contribui la o competitivitate mai mare a produselor din Moldova pe piața internațională”.

Totodată, ministrul Economiei și Infrastructurii a mulțumit partenerilor de dezvoltare pentru sprijinul acordat permanent țării noastre în ceea ce privește dezvoltarea sectorului energetic, inclusiv, pentru implementarea proiectelor de infrastructură energetică.

Menționăm că Strategia Energetică a Republicii Moldova până în anul 2030 prevede dezvoltarea proiectelor de interconexiune în regim asincron cu România prin construcția stațiilor de conversie Back-to-Back (BtB), menținând în paralel posibilitatea de a activa în regim sincron cu sistemul electroenergetic al Ucrainei.