Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Zi de doliu național, drapelele de stat au fost coborâte în bernă, în memoria victimelor deportărilor staliniste
07/06/2018 - 12:35

Ministrul Chiril Gaburici a participat astăzi, împreună cu prim-ministrul Pavel Filip și membrii Guvernului, la ceremonia de comemorare a victimelor deportărilor staliniste. În cadrul evenimentului, membrii Cabinetului de miniștri au dat citire numelor persoanelor care au suferit în urma represiunilor politice. Această acțiune va continua, la Guvern, dar și în raioanele țării, pe parcursul întregii zile.

 

De asemenea, echipa guvernamentală a depus flori la monumentul „Trenul Durerii” din scuarul Gării Feroviare, edificat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist.

 

Persoanele care au avut de suferit în urma represiunilor politice vor beneficia în continuare de sprijin din partea statului. În acest sens, Guvernul a aprobat recent un pachet social, care include facilități suplimentare: examene medicale profilactice gratuite, reduceri de 50% la biletele de sanatoriu și perfectarea legitimațiilor de tip nou. De asemenea, s-a majorat alocația lunară, de la 100 la 500 de lei, iar ajutorul material a crescut până la 1000 de lei.

 

Deportările în masă au avut loc în trei valuri succesive – două în anul 1949 și unul în 1951. Cunoscute sub denumirea de „IUG”, deportările din 5-6 iulie 1949 reprezintă cel de-al doilea și cel mai mare val de deportări. Victimele deportărilor staliniste sunt comemorate în fiecare an, la data de 6 iulie, aceasta fiind declarată zi de doliu național.

Imagini: 
modelul_costului