Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
100 de elevi din toată țara au învățat cum să elaboreze și să implementeze proiecte în școlile în care învață
12/03/2024 - 11:50

20 de inițiative ale Consiliilor elevilor din diferite raioane ale țării vor beneficia de  finanțare în valoare totală de circa 500 mii lei pentru implementare. Certificatele de grant au fost înmânate tinerilor în cadrul unui eveniment oficial la care au fost prezenți peste 100 de elevi din raioanele țării - participanți la Acceleratorul Programului de suport pentru Consiliile elevilor, care s-a desfășurat în perioada 8-11 martie la Chișinău. 

 

Proiectele câștigătoare au scopul de a rezolva diverse provocări din cadrul școlilor în care învață membrii echipelor. Astfel, elevii de la Liceul „Universum” din Sărata Galbenă, Hîncești au obținut finanțare pentru un proiect care prevede acțiuni de educație juridică și promovare a responsabilității civice. O altă echipă  „EtniArmonia” își propune să diminueze discriminarea pe bază de etnie în rândul tinerilor din satul Pîrlița, raionul Ungheni.

Prezent la festivitatea de înmânare a granturilor, Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării s-a referit la importanța implicării și participării tinerilor.

„Noi, la Ministerul Educației și Cercetării, credem în rolul consiliilor elevilor nu doar ca o structură formală, dar ca o oportunitate pentru voi să vă exprimați opiniile, viziunile, dorințele și să reprezentați o voce în cadrul instituției de învățământ. Mi-ar plăcea ca în mai multe școli din Republica Moldova să existe un mediu participativ, în care voi, tinerii, să fiți ascultați și auziți”, a menționat oficialul. 

Directorul Agenției Naționale pentru Tineret Ion Donea le-a vorbit elevilor despre rolul acestei structuri în implementarea Programului de suport pentru Consiliile elevilor: „Participarea nu înseamnă doar relaționarea de la egal la egal cu alți colegi, dar și inițiativa voastră de a influența deciziile care se iau în mediul în care vă aflați, împreună cu administrația școlii și cu alți factori decizionali din comunitatea voastră”. 

 

La rândul său, Reprezentantul de Țară adjunct al UNICEF Moldova, Ilija Talev, prezent la eveniment, a menționat: Copiii ar trebui să aibă dreptul de a stabili și practica proceduri democratice, cum ar fi consiliile școlare, prin care își pot exprima opiniile, influența politicile școlare, discuta problemele și contribui la construirea unui mediu de învățare pozitiv, inclusiv și de calitate”.

 

Pe parcursul celor patru zile în care a avut loc Acceleratorul Programului de suport pentru Consiliile școlare, elevii au fost ghidați de către o echipă de mentori să dezvolte proiecte care să aducă schimbări în comunitatea școlară din care fac parte. În cadrul Acceleratorului, elevii au beneficiat de instruiri pe componenta de participare decizională, advocacy, scriere și implementare de proiecte. 

 

Acceleratorul a fost organizat în contextul lansării Programului de suport pentru Consiliile elevilor, care are obiectivul de a promova cetățenia activă și spiritul civic în rândul elevilor, prin împuternicirea, capacitarea și susținerea financiară a inițiativelor de inovație socială a acestora. 

 

Evenimentul a fost organizat de către TEKEDU și face parte din Programul de suport pentru Consiliile elevilor, elaborat de către Ministerul Educației și Cercetării, implementat de Agenția Națională pentru Tineret. Etapa acceleratorului este finanțată de UNICEF Moldova și dezvoltată după strategia UPSHIFT.

 

 

petitii