Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Anatolie Topală la Centrul de tineret Strășeni: Misiunea noastră este ca voi, tinerii, să fiți pregătiți pentru viitor
31/03/2023 - 08:55

Centrele de tineret trebuie susținute și dezvoltate în continuare, ca să devină adevărate platforme de participare și implicare a tinerilor, dar și structuri care corespund cerințelor și intereselor tinerilor. Aceasta este doar una dintre prevederile Strategiei de tineret, discutată de ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, Directorul Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Programelor și Activității de Tineret, Ion Donea și Reprezentanta rezidentă UNFPA în Moldova, Nigina Abaszada, aflați în vizită la Centrul de tineret Strășeni. Tinerii au avut oportunitatea să adreseze întrebări oficialilor și să afle viziunea de dezvoltare a sectorului de tineret în următorii ani.

 

Anatolie Topală a vorbit despre cele mai mari proiecte de modernizare în domeniile educație, tineret și sport și a menționat că acestea au scopul de a crea condiții bune pentru toți copiii și tinerii din țara noastră, în primul rând pentru cei mai vulnerabili.

 

„Misiunea noastră este ca voi, tinerii, să fiți pregătiți pentru viitor. Contribuim la acest obiectiv atât prin creșterea calității educației în școli și universități, cât și prin crearea unor condiții pentru educația neformală, inclusiv în centrele de tineret. Tinerii noștri sunt foarte activi și au idei bune și vrem să finanțăm aceste proiecte care pot aduce o schimbare în viața socială și în comunitate”, a spus ministrul.

 

În cadrul discuției, tinerii au abordat mai multe subiecte referitoare la educația formală și activitățile non-formale, participarea tinerilor la luarea deciziilor la nivelul instituțiilor de învățământ, dar și la nivelul comunității. Totodată, tinerii au solicitat opinia ministrului  cu privire la subiectele sociale de actualitate,  inclusiv migrația și motivația pentru implicare civică. 

 

„Avem șanse foarte mari să avansăm pe calea europeană, ținând cont de faptul că avem susținerea partenerilor noștri. Dar acest parcurs depinde de implicarea fiecărei persoane din țara noastră. Mizăm mult pe implicarea tinerilor în acest proces”, a menționat ministrul.

 

Nigina Abaszada, Reprezentanta UNFPA a încurajat tinerii să fie activi și implicați social, reiterând sprijinul organizației pentru realizarea obiectivelor strategiei de tineret. „Doar prin comunicare, gândire critică și participare vă puteți dezvolta abilitățile de care aveți nevoie pentru a reuși. În ultimii cinci ani, UNFPA a investit în serviciile de tineret din țară și în prezent sprijină 52 Centre de tineret. Mă bucur că serviciile ajung și la tinerii din sate, nu doar la cei din raioane. În continuare vom investi și mai mult în serviciile mobile de tineret, pentru a spori accesul tinerilor din sate, al celor cu dizabilități sau din familii vulnerabile”.

 

Strategia națională de dezvoltare a sectorului de tineret pentru anii 2023-2030 a fost aprobată de Executiv, la propunerea Ministerului Educației și Cercetării.  În perioada următoare vor fi create cel puțin 3 laboratoare de tineret regionale (sud, centru, nord); 10 spații multifuncționale dedicate tinerilor în universități. Totodată, vor fi finanțate 100 de proiecte și programe de inovație socială realizate de tineri și organizațiile de tineret. Va fi oferit suport financiar pentru organizații de tineret, grupuri de inițiativă, centre și structuri de tineret.

 

Un alt obiectiv al Strategiei se referă la instruirea lucrătorilor din sectorul de tineret. În afară de programe de pregătire pentru angajații din sistem, va fi asigurată instruirea a minimum 140 de tineri organizatori comunitari care să realizeze activități de mobilizare comunitară a tinerilor activi.

 

Printre acțiunile care vor sprijini implementarea obiectivelor Strategiei, se numără și suportul material și financiar oferit tinerilor de către stat pentru realizarea unor proiecte comunitare. În acest sens, aproximativ 65% din resursele financiare planificate pentru realizarea Strategiei vor fi oferite sub formă de subsidii și granturi pentru organizații, centre de tineret, grupuri de inițiativă cu participarea tinerilor.

 

Centrul de tineret Strășeni face parte din Rețeaua celor 52 de Centre de tineret care funcționează pe întreg teritoriul Republicii Moldova și constituie o platformă de educație non-formală a tinerilor. Circa 25 de mii de adolescenți și tineri se implică anual în programele centrelor și au acces la oportunități de dezvoltare personală, informare, animare a timpului liber și socializare.

petitii