Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Au fost prezentate rezultatele implementării ZLSAC în ultimii șase ani
10/13/2020 - 13:59

Rezultatele implementării Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană (ZLSAC) în ultimii șase ani de la semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană au fost expuse de secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iuliana Drăgălin, în cadrul prezentării Raportului alternativ privind principalele progrese, constrângeri și priorități în realizarea Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană.  Evenimentul a fost organizat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în parteneriat cu Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic.

 

Potrivit raportului, în implementarea ZLSAC au fost constatate înregistrarea anumitor progrese, fiind confirmat faptul că, acordul ZLSAC continuă să reprezinte un factor important în determinarea configurației comerțului exterior al Republicii Moldova, cu peste 63% din exporturile moldovenești orientate pe piața europeană și aproape 50% din importuri.

 

Pe parcursul anului 2020 a fost actualizată Anexa nr. XV-C din Acordul de Asociere, prin creșterea contingentelor tarifare pentru unele produse, precum struguri de masă, prune și cireșe proaspete. Impactul pandemiei de COVID-19, precum și seceta severă cu care s-a confruntat în 2020 Republica Moldova reprezintă factorii esențiali, care vor afecta nivelul schimburilor comerciale cu UE, în special, în cazul produselor agricole ce se conțin în lista de bunuri supuse mecanismului de prevenire a eludării. În continuare, o prioritate în procesul de implementarea a ZLSAC este negocierea și semnarea Acordului privind evaluarea conformității și acceptarea produselor industriale (AECA).

 

Potrivit Iulianei Drăgălin, progresele înregistrate în acești șase ani, ne arată impactul real pe care îl are Acordul de Asociere/ZLSAC asupra cetățenilor Republicii Moldova, dar și asupra economiei. De asemenea, potrivit secretarului de stat, un aspect important în relațiile Republica Moldova – Uniunea Eurpeană este suportul continuu al partenerilor europeni pentru țara noastră, care are loc în mare parte sub forma diverselor programe și proiecte de asistență în ceea ce ține de implementarea angajamentelor ZLSAC, precum și sprijinul generos acordat de Comisia Europeană celor șase țări din Parteneriatul Estic, care include și Republica Moldova, în contextul situației actuale, ca parte a răspunsului său global la epidemia de COVID-19.

 

„Toate acțiunile și evenimentele planificate de MEI se desfășoară în pofida situației pandemice. În același timp, suntem conștienți de provocările și restanțele existente, care vor putea fi depășite doar în echipă cu toate instituțiilor implicate în acest proces. Pandemia de COVID-19 a afectat toate statele, iar măsurile planificate de Ministerul Economiei și Infrastructurii, sunt orientate target-at către menținerea și redresarea businessului. Astfel, în calitate de coordonator al implementării DCFTA, Ministerul Economiei și Infrastructurii își va îndrepta eforturile în implementarea angajamentelor la nivel legislativ, prin alinierea la normele europene, în special ce ține de accesul mărfurilor pe piața externă, eliminarea barierelor tehnice în calea comerțului, îmbunătățirea sistemului sanitar, simplificarea procedurilor vamale, precum și dezvoltarea IMM-urilor. La nivel de implementarea a Acordului de Asociere, dialogul cu UE continuă și parteneriatul nostru este axat pe realizarea acțiunilor prioritare”, a spus secretarul de stat.

Imagini: 
modelul_costului