CERERE DE EXPRIMARE A INTERESULUI
Republica Moldova
Denumirea subproiectului „Fortificarea educației prin cercetare în medicină în cadrul USMF „Nicolae Testemițanu” – FORCE_med”
Nr Acord subfinanțare: MD-MOED-6542-ASF-U123 din 24.10.2022
Nr. Referinţă: MD-USMF-353696-CS-INDV
Titlul sarcinii: Actualizarea planului de învățământ la Programul de studii integrate Medicină conform corespunderii acestuia standardelor naționale.
Proiectul învățământului superior din Moldova (PÎSM) este un proiect finanțat de Banca Mondială care urmează să fie implementat în perioada mai 2020 - decembrie 2025.
În cadrul realizării Proiectului învățământului superior din Moldova, finanțat de către Banca Mondială Instituția Publică Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova a obținut subproiectul „Fortificarea educației prin cercetare în medicină în cadrul USMF „Nicolae Testemițanu” – FORCE_med” și respectiv a semnat Acordul de finanțare cu Ministerul Educației și Cercetării și intenționează să aplice o parte din surse pentru servicii de consultanță.
Prin intermediul acestui subproiect IP USMF „Nicolae Testemițanu” își propune realizarea unui set de intervenții orientate spre modernizarea procesului educational prin fortificarea capacităților tehnico-materiale și prin crerșterea abilităților de cercetare a studenților, masteranzilor și doctoranzilor, precum și a tinerilor cercetători. În cadrul subproiectului vor fi optimizate Planurile de învățământ și curriculile disciplinelor, precum și vor fi dezvoltate curricule noi pentru a spori nivelul de corespundere a competențelor achiziționate cerințelor pieții muncii în R. Moldova,
Proiectul propus este orientat spre atingerea următoarelor obiective specifice după cum urmează:
În cadrul subproiectului se va revizui și actualiza planul de învățământ la Programul de studii integrate Medicină, USMF „Nicolae Testemițanu” cu sporirea componentei de cercetare ce va face posibilă înțelegerea și însusirea mai comprehensivă a materiei curriculare, precum și construcția unei punți de trecere de la materia teoretică a disciplinei la exponenta clinică.
Termenii de referință (TOR) sunt anexați la prezenta Cerere de exprimare a interesului sau pot fi găsiți pe următorul site web: 1. https://cercetare.usmf.md/ro/avize/contractarea-unui-expert-pentru-consultanta-actualizarea-planului-de-invatamant-la-programul
Pentru actualizarea planului de învățământ la Programul de studii integrate Medicină conform cerințelor standardelor naționale se invită consultanții eligibili ("Consultanți") să își exprime interesul pentru prestarea serviciilor de consultanță privind actualizarea planului de învățământ la Programul de studii integrate Medicină.
Serviciile de consultanță includ o expertiză a Planului de învățământ la programul de studii integrate Medicină, domeniul Sănătate prin evidențierea corespunderii Planului de învățământ la standardele naționale ale învățământului medical superior; a consecutivității logice a plasamentului disciplinelor și cuantumul de ore alocate în conformitate cu practicile internaționale; existenței cursurilor interdisciplinare, de tip integrativ; a prezenței în Planul de învățământ a disciplinelor/modulelor ce includ elemente ale cercetării inițiale sau avansate, ce reflectă principiile metodelor cercetării științifice, dezvoltarea gândirii analitice și critice la studenți, precum și instruirea prin medicina bazata pe dovezi; acorespunderii finalităților de studii, competențelor profesionale și transversale cu obiectivele și conținutul programului în conformitate cu Cadrul Național al Calificărilor și Cadrul European al Calificărilor. În baza expertizei Planului de învățământ va fi elaborat raportul de expertiză cu recomandări de optimizare a Planului de învățământ la programul de studii Medicină, domeniul Sănătate în conformitate cu Termenii de referință atașați.
Consultanții interesați vor expedia informații care să demonstreze că au calificările necesare și experiența relevantă pentru prestarea serviciilor de consultanță privind actualizarea planului de învățământ la Programul de studii integrate Medicină în corepundere cu cerințele standardelor naționale ale învățământului medical superior
Consultantul care urmează să fie selectat trebuie să dețină următoarele calificări:
1. Studii universitare în domeniu Sănătate;
2. Titlu științific de doctor/doctor habilitat în științe în domeniile Științe medicale (Ramura științifică Medicina fundamentală, Medicină clinică);
3. Experiență în domeniul didactic/clinic, metodic și de cercetare cel puțin 10 ani;
4. Experiență în elaborarea documentelor curriculare (ex.: Programe de studii, Planuri de învățământ, Standarde de calificare în domeniul Sănătate; programe de instruire prin rezidențiat; programe de educație continuă; Curricula disciplinelor, fișe ale disciplinelor etc.)
5. Va constitui un avantaj:
- titlu științifico-didactic de cel puțin conferențiar universitar/cercetător;
- experiența managerială în domeniu educației medicale (coordonator al programului de studii, decan, vice-decan, șef catedră, titular al disciplinei; șef de studii, membru al comisiei curriculare etc.)
- experiența de expert în domeniul calității și evaluării programelor de studii la diverse nivele de studii superioare (expert național în acreditarea Programelor de studii în învățământul superior, ciclurile I-III);
6. Capacitate de analiză și sinteză, comunicare, responsabilitate, abilități de lucru în echipă, utilizarea diverselor sisteme informaționale.
Se atrage atenția consultanților naționali interesați asupra secțiunii III, punctele 3.14, 3.16 și 3.17 din "Regulamentul privind achizițiile pentru debitorii IPF" iulie 2016, revizuite în noiembrie 2017 și august 2018 ("Regulamentul privind achizițiile publice"), care stabilește politica Băncii Mondiale privind conflictul de interese.
Consultantul va fi selectat în conformitate cu metoda "Selecția consultanților individuali" prevăzută în Regulamentul privind achizițiile.
Informații suplimentare pot fi obținute la adresa de mai jos în timpul orelor de lucru: 8:00-18:00
Cererile ar trebui să includă scrisoarea de exprimare a interesului, CV și cel puțin două scrisori de recomandare aferente, dacă există.
Propunerile trebuie să fie expediate la adresa de mai jos, personal, până la data de:26.05.2023, ora 15:00, (ora locală a Republicii Moldova), indicând titlul sarcinii pentru care se aplică.
Adresa:or. Chișinău,
Bd. Stefan cel Mare 165, Birou 220
Tel:022-205-395
E-mail: snejana.balan@usmf.md