Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Evaluarea cunoașterii Constituției Republicii Moldova și a limbii române pentru dobândirea cetățeniei și obținerea dreptului de ședere permanentă va fi realizată în baza unui nou Regulament
23/11/2022 - 17:00

Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, Regulamentul cu privire la modul de evaluare a gradului de cunoaștere a prevederilor Constituției Republicii Moldova și a limbii române pentru dobândirea cetățeniei țării noastre și obținerea dreptului de ședere permanentă. Documentul prevede modul de organizare și desfășurare a examenelor, unele proceduri fiind simplificate, în beneficiul solicitanților.

 

Astfel, potrivit documentului, candidații care au obținut 75 sau mai multe puncte din 100 la examenul de evaluare a competenței lingvistice, pentru obținerea dreptului de ședere permanentă în Republica Moldova, vor fi eliberați de la susținerea examenului de evaluare a gradului de cunoaștere a limbii române pentru dobândirea cetățeniei țării noastre. Totodată, pentru cele două categorii de solicitanți va fi posibilă organizarea examenului comun, diferit fiind doar baremul de promovare - nu mai puțin de 50 de puncte pentru permis de ședere permanentă și nu mai puțin de 75 de puncte pentru obținerea cetățeniei.

 

De asemenea, au fost elaborate modelele certificatelor, eliberate persoanelor care au promovat examenul și celor care atestă nivelul mediu de cunoaștere a limbii române. Cei care nu au promovat unul sau ambele examene, le pot repeta peste cel puțin trei luni din data desfășurării testului precedent.

 

Dosarul de participare la examen va fi depus la Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare din subordinea Ministerului Educației și Cercetării, responsabilă pentru organizarea testării.

 

petitii
Centrul de Tehnologii Informaționale și Comunicaționale în Educație