Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Mesajul ministrului Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, cu prilejul Zilei Mondiale a Standardizării
10/13/2020 - 15:31

Ziua Mondială a Standardizării, marcată anual pe 14 octombrie, este un prilej potrivit de a recunoaște și aprecia eforturile miilor de specialiști din întreaga lume implicați în procesul de elaborare și promovare a standardelor.

 

Activitatea de standardizare în Republica Moldova începe odată cu prima atestare a unui organism de standardizare în țară, care a avut loc în anul 1955. De-a lungul timpului ce a urmat, sistemul național de standardizare a trecut printr-o serie de procese de modernizare pentru a contribui la inovarea și dezvoltarea economiei naționale.

 

Actualmente în Republica Moldova sunt peste 33000 de standarde moldovenești, dintre care circa 26000 sunt standarde europene și altele 3500 sunt standarde internaționale. La elaborarea, adoptarea și revizuirea acestora participă peste 300 de reprezentanți ai diferitor organizații, membre în 29 de comitete tehnice naționale de standardizare.

 

Activitatea de standardizare reprezintă o verigă esențială în relația cetățean – mediu de afaceri – stat, contribuind la sporirea calității produselor și serviciilor, la reducerea costurilor de producere, creșterea vânzărilor și a profitului, la exportul de produse și servicii pe alte piețe.

 

Prin politicile sale, Ministerul Economiei și Infrastructurii, în comun cu Institutul de Standardizare din Moldova, reconfirmă rolul esențial al standardelor în domeniul infrastructurii calității și urmărește obiectivul de aliniere la cele mai bune practici internaționale și europene, inclusiv prin activitatea desfășurată în calitate de membru al organizațiilor internaționale, europene și interstatale de standardizare, implementarea sistemelor de management, participarea la activitatea comitetelor tehnice internaționale și europene de standardizare, promovând astfel, interesul național și facilitând accesul business-ului autohton pe piețele internaționale.

 

Cu prilejul Zilei Mondiale a Standardizării, vreau să felicit toți specialiștii din acest domeniu. Vă urez tuturor sănătate, recunoașterea succese profesionale și multe împliniri!

 

Cu respect,
Sergiu Railean,
Ministrul Economiei și Infrastructurii

Imagini: 
modelul_costului