Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Platformele Industriale Multifuncționale încep să prindă contur în regiuni
09/11/2020 - 16:38

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, împreună cu directorul general ODIMM, Iulia Costin, au început vizitele de documentare în teritoriu privind implementarea  Programului-pilot de creare a Platformelor Industriale Multifuncționale. Au fost vizitate raioanele Anenii Noi și Basarabeasca, două din cele 16 raioane unde vor fi dezvoltate Platforme industriale multifuncționale. În cadrul vizitei, au fost discutate cu reprezentanții administrației publice locale (APL) profilurile celor două regiuni pentru a identifica specificul domeniului de activitate a PIM-urilor.

Ministrul s-a interesat despre mersul lucrărilor de creare a infrastructurii de utilități, construcția și amenajarea rețelelor de telecomunicații, a sistemelor de alimentare cu energie electrică, a rețelei de alimentare cu gaze, apă și canalizare, căile de transport, precum și condițiile administrative și juridice.

„Sunt sigur că acest proiect va avea un impact major asupra creării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, inclusiv asupra dezvoltării economiei raionului. Este important să continuăm dezvoltarea infrastructurii de afaceri în regiuni ca să ajutăm întreprinderile să crească acasă, dar și să creăm cât mai multe locurilor de muncă. Având infrastructura și utilitățile necesare, putem atrage investiții importante în regiune”, a afirmat Sergiu Railean.

Iulia Costin, directorul general al ODIMM a reiterat importanța dezvoltării PIM-urilor în regiuni pentru a spori creșterea competitivității, productivității, ocupării forței de muncă în sectorul industrial.

„Platformele industriale multifuncționale încep să prindă contur. Specificul și domeniul de activitate al fiecărui PIM va fi trasat în funcție de potențialul raionului, iar procesul va fi realizat în mai multe etape.  Acțiunile de creare a platformelor vor fi realizate concomitent, altele consecutiv, dar și în cooperare cu mai mulți actori cheie naționali, regionali și locali”, a precizat Iulia Costin.

Platforma industrială multifuncțională din Anenii Noi va fi  amplasată în extravilanul orașului Anenii Noi. Terenul identificat pentru crearea PIM are o suprafață de 5.22 ha și o poziționare favorabilă cu conexiune la drumul M5 - R3 Chișinău – Tiraspol. Referitor la cea de-a doua platformă industrială multifuncțională, terenul identificat este amplasat în orașul Basarabeasca și are o suprafață de 9.7 ha.

Menționăm că, programul-pilot de creare a celor 16 Platformelor Industriale Multifuncționale este elaborat de Ministerul Economiei și Infrastructurii. Platformele urmează a fi create în raioane cu nivel de industrializare mai scăzut, în care nu există Parcuri Industriale sau Zone Economice Libere. În prezent cea mai mare parte a producției industriale este concentrată în municipiul Chișinău - 54% și Bălți - 12%. 

Imagini: 
modelul_costului