Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Rezultatele examenelor de absolvire a gimnaziului, discutate cu direcțiile de învățământ din țară
17/11/2023 - 14:18

Rezultatele examenelor de absolvire a clasei a IX-a au fost discutate de Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare (ANCE) cu organele locale de specialitate în domeniul învățământului. 

 

Mai exact, s-au discutat cele mai importante constatări privind rezultatele examenelor de absolvire a gimnaziului comparativ cu cele de la examenul național de bacalaureat.

 

Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare a constatat că: 

 

- Procentul de note de 10, 9 și 8 obținute de elevi la examenele naționale de absolvire a gimnaziului este semnificativ mai mare decât la examenul național de bacalaureat;

- Rata de promovare de 100% la gimnaziu demonstrează efortul instituției ca toți elevii să finalizeze această treaptă de învățământ;

- În localitățile din zona centru, inclusiv mun. Chișinău, există o abordare similară în organizarea și desfășurarea examenelor naționale;

- Se atestă diferențe mari în raioanele cu o rețea supradimensionată, dar fără o concurență între instituții;

- În raioanele cu licee mari, datele denotă o calitate mai înaltă a studiilor.

 

Toate aceste date urmează a fi luate în calcul de organele locale de specialitate în domeniul învățământului în organizarea examenelor în anul școlar curent. 

 

„Rezultatele examenelor naționale de absolvire, în condiţiile în care acestea sunt organizate şi desfăşurate în mod corect, reprezintă nu doar o estimare a performanţei elevilor, dar şi un instrument de evaluare a calităţii studiilor. Încurajăm instituțiile de învățământ și autoritățile locale să analizeze datele pentru a scoate în evidenţă necesităţile de formare continuă pe anumite discipline”, a menționat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

 

Un subiect important al ședinței l-a constituit posibilitatea organizării sub monitorizare video a examenelor naționale de absolvire a gimnaziului. În acest sens, s-a discutat despre modificarea cadrului legal, costurile financiare pentru crearea și dotarea centrelor de examene, dar și cele pentru transportarea candidaților către centre.

 

petitii
Centrul de Tehnologii Informaționale și Comunicaționale în Educație