Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Şedinţă de instruire în raionul Ungheni
03/23/2015 - 13:15

23.03.2015, Chişinău - Ministerul Economiei a desfăşurat o şedinţă de instruire în raionul Ungheni pentru primarii localităţilor. Reprezentanţii din teritoriu au fost informaţi despre normele de reglementare a activităţilor din comerţ şi competenţele autorităţilor locale în implementarea politicilor comerciale în teritoriu. La şedinţă au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor locale, precum şi specialişti din cadrul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Centrului Naţional de Sănătate Publică, Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor şi Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţii Excepţionale.

 

Scopul întrunirii a fost consolidarea parteneriatului între Ministerul Economiei şi autorităţile locale în domeniul desfăşurării activităţilor din comerţ.

 

În cadrul şedinţei, şeful Secţiei politici comerţ interior, Svetlana Ţurcanu, a vorbit despre  optimizarea procesului de autorizare a comercianţilor prin eliminarea constrângerilor în lansarea afacerilor în comerţ şi prestării serviciilor. La fel, le-a sugerat reprezentanţilor autorităţilor locale să fie mai indulgenţi faţă de agenţii economici, inclusiv în stabilirea taxelor locale: „Ne dorim să existe un parteneriat durabil între autorităţile locale şi mediul de afaceri. Trebuie să ne consolidăm capacităţile şi să oferim posibilitatea agenţilor economici din teritoriu să-şi dezvolte propria afacere”.

 

De cealaltă parte, reprezentanţii locali au intervenit cu unele solicitări, care ar urma să le faciliteze activitatea. Una dintre propuneri a fost delimitarea clară a competenţelor diferitor instituţii în autorizarea comercianţilor şi importanţa conlucrării între aceste instituţii pentru supravegherea pieţei, dar şi oportunitatea organizării cursurilor de instruire pentru comercianţi.

 

Spre finalul şedinţei, Svetlana Ţurcanu a remarcat oportunitatea practicării unor asemenea întrevederi şi a asigurat autorităţile locale că Ministerul Economiei este deschis spre colaborare şi dialog. Şedinţa de instruire a fost desfăşurată la iniţiativa Oficiului Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat.

modelul_costului