CERERE DE EXPRIMARE A INTERESULUI
Republica Moldova
Denumirea subproiectului: Modernizarea curricula pentru formarea competențelor profesionale în Inginerie, Electronică, Automatică și Robotică, ca răspuns la cerințele Industriei 4.0 (GEAR 4.0).
Nr. MD-MOED-6542-ASF-U-14 din 24.10.2022
Nr. Referință: MD-TECHUNI-354536-CS-INDV
Titlul sarcinii: Elaborarea materialelor de instruire pentru organizarea școlilor de vară în domeniul Ingineriei și activităților inginerești
Proiectul învățământului superior din Moldova (PÎSM) este un proiect finanțat de Banca Mondială care urmează să fie implementat în perioada mai 2020 - decembrie 2025.
În cadrul realizării Proiectului învățământului superior din Moldova, finanțat de către Banca Mondială, Universitatea Tehnică a Moldovei, în continuare UTM, a câștigat subproiectul Modernizarea curricula pentru formarea competențelor profesionale în Inginerie, Electronică, Automatică și Robotică, ca răspuns la cerințele Industriei 4.0 (GEAR 4.0) și, respectiv, a semnat contractul de finanțare cu Ministerul Educației și Cercetării în care o parte din surse sunt destinate pentru servicii de consultanță.
UTM prin implementarea subproiectului GEAR 4.0 își propune îmbunătățirea calității programelor de studii din domeniul de formare profesională 071 – Inginerie și activități inginerești, prin lansarea de programe noi de studii, cât și actualizarea celor existente, astfel încât oferta educațională să corespundă cerințelor înaintate de cea de a patra revoluție industrială, cât și de piața muncii. Astfel, echipa de proiect își propune lansarea a 2 programe de studii superioare în cadrul Facultății „Inginerie Mecanică, Industrială și Transporturi” (1 program de licență, 1 program de master) și 1 program modular de formare profesională continuă a specialiștilor din piața muncii în cadrul Direcției Formarea Continuă UTM. Suplimentar se propune dezvoltarea unei unități de curs pe tematica problemelor de mediu, precum și crearea unui Cluster universitar IND-4.0, care va include laboratoare didactice și de cercetare.
Urmare a implementării subproiectului GEAR 4.0 va fi asigurată sporirea calității programelor de studii pentru domeniul general de formare profesională 071 – Inginerie și activități inginerești prin reducerea decalajului între oferta educațională UTM și cerințele pieței muncii, dictate de digitalizarea activităților inginerești și de provocările de mediu.
Ținând cont de domeniul prioritar de implementare, au fost formulate două indicatoare de rezultat (outcomes) și domenii de implementare, după cum urmează:
- IR 1 – Reproiectarea/revizuirea Curriculumului pentru domeniul general de studiu 071 – Inginerie și activități inginerești în consonanță cu cerințele Industriei 4.0.
- IR 2 – Consolidarea capacităților instituționale de predare/instruire și cercetare-dezvoltare prin dotarea laboratoarelor/centrelor științifice, didactice și de transfer tehnologic cu echipament modern de fabricație și automatizare a proceselor de producție.
Timpul alocat pentru realizarea sarcinii constituie 3 luni.
Serviciile de consultanță includ:
- Analiza conținuturilor curriculare pentru programele de licență și master din aria domeniului de formare profesională 0715 – Mecanică și prelucrarea metalelor, din oferta educațională a universităților cu profil ingineresc, în special din zona UE, axate pe dezvoltarea competențelor verzi și elaborarea recomandărilor privind includerea subiectelor din această arie de interes în curriculumul universitar.
- Elaborarea materialelor de instruire pentru organizarea unei școli de vară pentru studenții Universității Tehnice a Moldovei, preponderent de la programele de studii din domeniul de formare profesională 0715 – Mecanică și prelucrarea metalelor, care vor contribui la dezvoltarea competențelor verzi, dictate de provocările de mediu.
Termenii de referință (TOR) sunt anexați la prezenta cerere de exprimare a interesului și pot fi consultați pe pagina https://utm.md/wp-content/uploads/2024/05/cerere-de-exprimare-a-interesului.-elaborarea-materialelor-de-instruire-pentru-organizarea-scolilor-de-vara-in-domeniul-ingineriei-si-activitatilor-ingineresti.pdf sau pot fi solicitați la adresa esenia.turchin@adm.utm.md.
UTM invită consultanții eligibili, în continuare „Consultanți”, să își exprime interesul în vederea prestării serviciilor pentru Elaborarea materialelor de instruire pentru organizarea școlilor de vară în domeniul Ingineriei și activităților inginerești.
Consultantul care urmează să fie selectat trebuie să corespundă următoarelor cerințe de calificare:
- experiență didactică în învățământul superior sau formare continuă, cel puțin 5 ani;
- experiență în elaborarea materialelor didactice pe tematica dezvoltării competențelor verzi;
- expertiză în calitate de expert/consultant în proiecte naționale/internaționale orientate spre conceperea și elaborarea instruirilor tematice, școlilor de vară, seminarelor specializate;
- experiență în implementarea politicilor de mediu la nivel național sau internațional, care au contribuit la eficientizarea proceselor de producție industriale, inclusiv la soluționarea problemelor de mediu;
- abilități excelente de comunicare și colaborare, cu capacitatea de a lucra eficient cu diferite părți interesate;
- posedarea limbii române, minim nivel C1 (scris și oral), cunoașterea limbii engleze minim nivel B2 va constitui un avantaj.
Consultanții interesați vor expedia informații care să demonstreze că dețin calificarea necesară și experiență relevantă pentru a presta serviciile de consultanță pentru Elaborarea materialelor de instruire pentru organizarea școlilor de vară în domeniul Ingineriei și activităților inginerești.
Se atrage atenția Consultanților interesați asupra secțiunii III, punctele 3.14, 3.16 și 3.17 din „Regulamentul privind achizițiile pentru debitorii IPF”, publicat în iulie 2016 cu revizuirea din noiembrie 2017 și august 2018 („Regulamentul privind achizițiile publice”), care stabilește politica Băncii Mondiale privind conflictul de interese.
Consultantul va fi selectat în conformitate cu metoda „Selecția competitivă deschisă a consultanților individuali” prevăzută în „Regulamentul privind achizițiile publice”.
Informații suplimentare pot fi solicitate la adresa de e-mail esenia.turchin@adm.utm.md în zilele de luni-vineri, între orele 0800 ... 1700.
Solicitarea va include în mod expres o Scrisoare de exprimare a interesului suplimentată de Europass CV și, în caz că există, scrisori de recomandare aferente.
Propunerile trebuie să fie expediate (personal, prin poștă, sau prin e-mail) pe adresa indicată mai jos până la 28.05.2024, ora 14:00 (ora locală a Moldovei) menționând titlul sarcinii: Elaborarea materialelor de instruire pentru organizarea școlilor de vară în domeniul Ingineriei și activităților inginerești.
Adresa: or. Chișinău, bd. Ștefan cel Mare, 168, bir. 108
Tel: +373 69668248, 022-23-51-59
E-mail: esenia.turchin@adm.utm.md