Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
A fost lansat proiectul transfrontalier al Universităților Tehnice din Iași și din Republica Moldova
16/02/2022 - 18:57

Ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală a participat astăzi, 16 februarie a.c., la lansarea proiectului transfrontalier „Winet@UNI - Infrastructura de Rețea Transfrontalieră Comună a Universităților Tehnice din Iași și din Moldova”. 

 

Evenimentul a avut loc la Universitatea Tehnică a Moldovei în prezența ministrului plenipotenţiar, Ambasada României în Republica Moldova, Marius Toth, a reprezentanților Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova - Giuseppe Paglione, Șeful programului pentru Educație și Cultură și Ion Guzun, șeful Programului CBC, viceprim-ministrului pentru digitalizare Iurie Țurcanu și a rectorilor universităților din Republica Moldova și România. 

 

Proiectul finanțat în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020 prevede dezvoltarea infrastructurii de transport transfrontalier și a infrastructurii de comunicații digitale moderne în cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași și a Universității Tehnice a Moldovei din Chișinău.

 

Totodată, acesta încurajează cooperarea științifică, extinzând valorile culturale, și contribuie la îmbunătățirea relațiilor dintre cele două țări prin dezvoltarea unor perspective pe termen lung în domeniul științei și al cercetării.

 

Bugetul prevăzut în cadrul proiectului pentru Universitatea Tehnică a Moldovei este de aproximativ 1.000.000 €, ceea ce va permite punerea la dispoziția studenților, profesorilor și cercetătorilor din cele două universități a unor sisteme ultra moderne de streaming WiFi și IP de înaltă calitate.

 

petitii
Centrul de Tehnologii Informaționale și Comunicaționale în Educație