Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A

Indemnizația de susținere și motivare a cadrelor didactice debutante

Thu, 12/05/2022 - 10:22 -- cp_user

Indemnizația de susținere a cadrelor didactice debutanteeste reglementată prin Codul educației nr. 152/2014 și Hotărârea de Guvern nr. 802/2015 cu referire la aprobarea Regulamentului cu privire la modul de calcul, repartizare, utilizare şi evidență a transferurilor cu destinație specială pentru susținerea cadrelor didactice tinere.

 

Indemnizația se acordă  cadrelor didactice debutantepentru susținere, motivare pentru angajare, şi achitare a cheltuielilor de închiriere a spațiului locativ şi a consumului de energie termică şi electrică în primii trei ani de activitate didactică, angajate în instituțiile publice de învățământ general prin repartizare de către Minister.

 

Indemnizația se acordă cadrelor didactice debutante, absolvenți ai programelor de studii superioare şi profesional tehnice postsecundare și postsecundar nonterțiare în domeniul Educație/Științe ale educației, angajate în instituțiile publice de învățământ general conform calificării atribuite, în baza diplomei de absolvire și a adeverinței de repartizare în câmpul muncii.

Adeverința de repartizare în câmpul muncii se eliberează absolvenților de către Comisia de repartizare în câmpul muncii din instituția publică de învățământ superior sau profesional tehnic, care este desemnată în baza ordinului rectorului/directorului instituției.

 

Condițiile legale pentru a obține adeverința de repartizare în câmpul muncii de către absolvenți, în vederea acordării indemnizației:

  • participă în procesul de repartizare în cadrul facultății și obțin Adeverința de plasare în câmpul muncii până la angajare;
  • ocupă postul didactic, anunțat vacant pe perioadă nedeterminată, conform repartizării de către minister (a adeverinței de plasare în câmpul muncii);
  • se angajează în instituțiile publice de învățământ general în primii trei ani după absolvirea studiilor, prin repartizare de către minister.

 

 

Atenție:În situația în care angajarea precedă repartizarea absolventului, acestuia nu i se eliberează adeverință de plasare în câmpul muncii. Altfel spus, absolvenții angajați pe perioadă nedeterminată, în mod independent, în instituții publice de învățământ general, nu obțin adeverința de plasare în câmpul muncii.

Excepție: Situații când studentul de la frecvență, în temeiul art. 55 lit. e) din Codul Muncii nr. 154/2003, a încheiat cu angajatorul un contract individual de muncă pe durată determinată (pe durata anului de studii: 01 septembrie – 31 mai ), inclusiv situația în care studenții care au activat pe perioadă determinată, în contextul inițiativei ministerului Studenți solidari cu școala în anul de studii 2020 – 2021  conform circularei 04/1-09/5135 din 21.09.2020.