Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Rezultatele misiunii de evaluare a Proiectului Învățământul Superior din Moldova, discutate de Ministrul Anatolie Topală cu echipa de experți ai Băncii Mondiale
02/12/2022 - 16:50

Experții Băncii Mondiale au prezentat rezultatele misiunii de evaluare și monitorizare a Proiectului Învățământul Superior din Moldova (PÎSM) în cadrul câtorva  întrevederi cu Ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală.

 

Denis Nicolaev, șeful grupului de experți, a apreciat contribuția reprezentanților Ministerului Educației și Cercetării și a echipei de management a proiectului  la  realizarea acestuia, specificând că datorită profesionismului ambelor părți, activitățile incluse în planul de implementare a proiectului se derulează, în linii generale,  în  termenii stabiliți, în pofida  riscurilor care au afectat regiunea și țara noastră.

 

La rândul său, ministrul Educației și Cercetării a mulțumit echipei de experți pentru misiunea productivă, abordarea profesionistă pe toate segmentele și pentru sprijinul acordat părților implicate în  implementarea proiectului.

 

Anatolie Topală a adăugat că PÎSM rămâne o prioritate pentru instituția pe care o conduce, iar echipa din Republica Moldova va depune eforturi pentru realizarea acestuia la cel mai înalt nivel.

 

Menționăm că în perioada 28 noiembrie - 2 decembrie 2022, un grup de experți ai Băncii Mondiale au desfășurat o misiune de monitorizare și evaluare a PÎSM.

 

Experții au discutat cu reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Agenția Națională de Asigurare a Calității, Ministerul Finanțelor și echipa de management a PÎSM.

 

Subiectele principale au vizat evaluarea progresului în realizarea obiectivelor de dezvoltare ale proiectului, inclusiv sistemele informaționale e-admitere și sistemul informațional al învățământului superior, programul de granturi pentru instituții, dezvoltarea standardelor de calificări, a noilor metodologii de evaluare externă a programelor de studii superioare de master și doctorat, discutarea aspectelor de achiziții, management financiar, management de mediu și social, în perioada implementării PÎSM, precum și determinarea impactului războiului din Ucraina asupra implementării PÎSM și asupra eficienței măsurilor de atenuare.

 

Proiectul „Învățământul Superior din Moldova” prevede intervenții sistemice în domeniile îmbunătățirii calității, finanțării și managementului învățământului superior. Acesta este implementat în perioada 2020-2025 de Ministerul Educației și Cercetării cu suportul financiar al Băncii Mondiale.  Valoarea creditului este de 35,7 mln. euro.

petitii